Aktuális hírek


Az események és a programok megtalálhatók az Eseménynaptárban!


Szülői értekezlet (2019.10.17 csütörtök)
- Szülői munkaközösségi gyűlés: 1630-1700
- Szülői értekezlet: 1700-1800
- Fogadóórák: 1800-1930

Fogadóórák terembeosztása (itt)

Parkolási lehetőség az iskola udvarán.


Megyei Népdaléneklési Verseny
kiírás
jelentkezési lap


Pályázati felhívás a 11.E és a 12.E osztály tanulói számára
Megjelent a "PREMIO EMBAJADA DE ESPAÑA EN HUNGRÍA 2019" elnevezésű pályázat kiírása. Az alábbi képre kattintva megtaláljátok a részletes leírást. Kérdés esetén forduljatok osztályfőnökötökhöz! Sok sikert!


Siker!!!
A Mexikói Nagykövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos egyezsége által létrehozott Spanyol Mint Idegen Nyelv Tanulásáért Járó Kiválósági Díj, az ún. 'Mexikó Érem' átadására került sor 2019. május 30-án a követségi rezidencián, ahol a Spanyol tagozat három diákja, Radosnai Zita (12.E), Boros Kinga (11.E) és Szántódi Benedek (10.E) részesült a megtisztelő elismerésben. A Mexikói Nagykövetség másodszor osztotta ki az emlékérmeket és okleveleket a tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket felmutató diákoknak. A díjátadó fogadáson a sajtó és az iskolák képviselői mellett a Magyarországra akkreditált latin-amerikai nagykövetek, volt magyar Mexikóba akkreditált nagykövetek, magas rangú magyar állami tisztviselők, magyar egyetemek és a budapesti Cervantes Intézet tanárai is jelen voltak.
Gratulálunk díjazott diákjainknak!


Kemencés nap képei
(A kemencét az alkalomra a https://mobilkemence.xyz/ biztosította.) Fotósok: Méhész Amanda és Majorosi Márió


Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium PR film - 2019


A Pannon Televízió által a Zongora egy örömért jótékonysági koncertről készült kisfilm.


A Zongora egy örömért jótékonysági koncert videói


Újabb siker!!!
Borbás Diána 11. A osztályos tanuló a 'Tiszán innen, Dunán túl' országos népdaléneklési versenyen ezüst minősítést szerzett. Felkészítő tanára Frigy Nikoletta.
Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!


Biblia - a világ legolvasottabb könyve
2019 márciusában rendezték meg a Biblia - a világ legolvasottabb könyve egy fordulós csapatversenyt.
Iskolánkból a 9.A osztály csapata 10. helyezést ért el (Bókai Lukács, Duma-Dombi Szilárd, Fekecs Kitti, Hajtman Tímea).
Felkészítők: Balassa Erika és Czett Lászlóné (Maja néni).
Gratulálunk a szép eredményhez!


Siker!!!
Tehetségpont lettünk! A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szakmai bizottsága pozitívan értékelte a pályázatunkat és elfogadta a tehetségpont működési kérelmünket. Eddig is különös figyelmet fordítottunk a tehetségek azonosítására és fejlesztésére, de ezentúl még tudatosabban végezzük majd a munkánkat!


(Weblap itt ill. a logóra kattintva.)


Újabb siker!!!
Szkalonai Lilla 9.E osztályos tanuló 1. helyezést ért el a 2019. évi Víz Világnap "víz-kvíz" országos vetélkedő egyéni kategóriájában.
Gratulálunk!!


Tisztelt Szülők!
A Szülőknek/Tankönyvek menüpont alatt fontos tudnivalókat találnak a leendő 10-12. évfolyamos tanulók ingyenes tankönyv igénylésére vonatkozólag. Az igényléshez szükséges nyomtatványok is ott tölthetők le.


Cinema Science Cafe
Február 20-án a Budapesti Gazdasági Egyetem EFOP 3.4.4-16 projektjének keretében tanulóink részt vettek a Cinema Science Cafe programon, melyen az Európai Unió 2004-es bővüléséhez kapcsolódó, az egyes tagállamok által készített rövidfilmeket tekintettek meg. Az egyetemről, a filmekről, az Európai Unióról és sok minden másról Németh István filmesztéta és Dr. Ferkelt Balázs egyetemi oktató beszélgetett a gyerekekkel.


Mestersége kémiatanár - Nagy Mária


SIKER!!!
Az OKTV 2. fordulójába jutottak olasz nyelvből:
- Árki Vivien 12.DE
- Gubicskó Patrik József 12.DE
- Pécsi Abigél 11.D
Eredményükhöz gratulálunk!


SIKER!!!
Hajtmann Tímea, iskolánk 9.A osztályos tanulója országos 2. helyezést ért el a Löwenzahn online német versenyen. Az első két fordulót maximális pontszámmal teljesítette, majd az így előállt holtversenyben újabb fordulót írtak ki a legjobbak számára. Timi végül a 2. helyen végzett. Jutalma egy Huawei P8 Lite Smartphone, melynek jó hasznát veheti a német és egyéb digitális eszközöket felhasználó tanórákon. A díjat Villányi Balázs, az Elt Hungary képviselője adta át iskolánkban. Timi felkészítő tanára Kiss-Adorján Noémi.
Gratulálunk!


Újabb siker!!!
Iskolánk tanulója, Schneider Anna (11.E) második helyezést ért el a Magyarország - Latin-Amerika kulturális pályázat középiskolás kategóriájában. A Magyarországra akkreditált latin-amerikai nagykövetségek döntése értelmében Anna pályaműve, 'A golyóstoll 50 árnyalata' ('Cincuenta sombras del bolígrafo') különdíjat nyert. A dolgozat Bíró László találmányáról szól: a golyóstoll történetéről, működési elvéről és sokrétű felhasználásáról. A magyar származású feltaláló születésnapja Argentínában a Feltalálók napja. Az ünnepélyes díjátadóra Budapesten került sor, a Mexikói Nagykövetség rezidenciáján, melyre Annát édesanyja és felkészítő tanára, Merksz Ildikó kísérte el.
Gratulálunk és további szép eredményeket kívánunk!


Dicsőség!!!
Nagy Mária, iskolánk kémiatanára Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott. A kitüntetést 2018. november 28-án vehette át a tanárnő a Magyar Tudományos Akadémián. A Fasori Gimnázium legendás matematikatanárának nevét viselő rangos elismerést 2000 óta évente 8 kiemelkedő szakmai és pedagógiai munkát végző, természettudományos tárgyat oktató tanárnak ítélik oda hazánkban. Gratulálunk Nagy Mária tanárnőnek!
Köszönjük munkáját, nagyon büszkék vagyunk!


MUSICALÉNEKLÉSI VERSENY
EREDMÉNYEI

5 - 6. osztályos korcsoport
7 - 8. osztályos korcsoport
9 - 10. osztályos korcsoport
11 - 12. osztályos korcsoport


Kodály Röplabda Kupa
Korosztály: 2003 és fiatalabb:
1. Hely Bánki Donát Általános Iskola
2. Hely Belvárosi Általános Iskola 7. osztályosok
3. Hely Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium
4. Hely Miroslav Krleza Iskola
5. Hely Belvárosi Általános Iskola 8. osztályosok
6. Hely Liszt Ferenc Iskola Mecseknádasd.
Különdíjak:
A Kodály Gimnázium csapatának legjobbja Lutz Adrienn.
Legjobb 2003-as játékos Varasdi Szilvia (Kodály).
Legjobb 2004-es játékos Balogh Nóra (Bánki).
Legjobb 2005-ös játékos Pellei Luca (Belvárosi).
Képek itt!


SIKER!!!
Iskolánk elnyerte az Európai Minősített eTwinning Projekt címet a 'Giovani Sportivi Europei' című projektben végzett kiváló munkáért. Ezzel Dobosiné Rizmayer Rita tanárnő, diákjaink és iskolánk munkája a legmagasabb európai szinten nyert elismerést.


30 éves a spanyol-magyar két tannyelvű képzés
Idén 30 éve, hogy Magyarországon megnyitotta kapuit az első magyar-spanyol két tanítási nyelvű gimnázium Budapesten. Az évek során még 6 intézmény csatlakozott a képzéshez, köztük a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium is 2001-ben.
Ezen jeles évforduló alkalmából október 12-én, a Spanyolság Napján, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium - mint a képzést elindító anyaintézmény - adott otthont az ünnepi rendezvénynek. Minden iskola lehetőséget kapott, hogy egy rövid műsorszámmal színesítse az ünnepi megemlékezést. Tagozatunk spanyol nyelvű színjátszó köre "A Hold fia" című színdarabot mutatta be.
Az évfordulóhoz előzetes versenyfelhívás is kapcsolódott, melyen Szakács Georgina (10.E) díjazott lett, prózai írását a Budapesti Spanyol Nagykövetség az elismerő oklevél mellett még ajándékkönyvvel is jutalmazta. Gratulálunk a programon helyezést elérő, valamint szereplő tanulóinknak!


Boldog Iskola!!!
Béres Andrásné, iskolánk igazgatónője és Ferenczi Zsuzsanna Tanárnő (a program iskolai kordinátora) október elsején vették át a gimnáziumunknak járó megtisztelő 'Boldog Iskola' címmel járó oklevelet.
A 'Jobb Veled a Világ' alapítvány kezdeményezésére indult és az ELTE Pozitív Pszichológia kutatócsoportja által támogatott program keretében idén először a 9/Kny.D osztály fog boldogságórákon részt venni.


SIKER!!!
Borbás Csaba 10. A osztályos tanulónk az olaszországi Jesolo városában rendezett kick-box világbajnokságon 3. helyezést ért el.


A SPANYOL NAGYKÖVETSÉG DÍJA - 2018
A 11. és 12. évfolyamon tanuló spanyolos diákjaink ismét pályázhatnak a rangos elismerésre. A 12 díjazott közül idén - a korábbi kettő helyett - már három tanuló vehet részt egy egyhetes spanyolországi nyelvtanfolyamon (a nyelvórák mellett a retúr repülőjegyet, a szállást és az étkezést is a követség, valamint szponzorok állják). Továbbá spanyol nyelvű könyveket, 10.000 Ft-os Líra könyvutalványt is kap az első három helyen végzett tanuló. A pályázattal kapcsolatos információkat megtaláljátok a 'Pályázat kiírás'-ra vagy a képre kattintva, kérdés esetén forduljatok tanáraitokhoz! ¡Animaos a participar!

Pályázat kiírás


SIKER!!!
A CSILLAGOK TALÁLKOZÁSA c. Adyról, Kodályról, és Illyésről szóló Kárpát-medencei Műveltségi Vetélkedőn Galántán 2018. június 5-7 között a Kodály Gimnázium csapata II. helyezett lett. A csapat tagjai: Aladics Blanka, Buti Bernadett, Horváth Andrea. Felkészítőtanáraik: Büki Bernadett és Kertész Attila.

Az eredmények megtekinthetők itt...
Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!


SIKER!!!
Május 29-én David Nájera Rivas, Mexikó Nagykövete budapesti rezidenciáján fogadta a magyar-spanyol két tanítási nyelvű tagozatokon kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. Az 50 diák között iskolánkból Gróf Lilla (9.E), Mackovics Réka (12.E) és Debreceni Patrik Tibor (12.E) részesülhetett ebben a kitüntetésben. Béres Andrásné, iskolánk igazgatónője és Szörényi Bernadett, a spanyol tagozat munkaközösség-vezetője kísérték el a diákokat.


SIKER!!!
A Jakab Tünde, Schneider Anna, Székely Virág alkotta csapat videójával első helyezést ért el a Spanyolország Kulturális Öröksége - középiskolai tanulmányi versenyen, melyet a SZTE Hispanisztika Tanszéke, a Spanyol Nagykövetség Oktatási irodája és a Cervantes Intézet közösen hirdetett meg. A díjátadó ünnepségre Szegeden került sor április 26-án.
Felkészítő tanár: Merksz Ildikó!
A nyertes videó.
A többi pályamunka itt tekinthető meg.
Siker!!!
Iskolánk tanulója, Keresztes Emőke (11.DE) kétszeres világbajnoki aranyérmes lett!!
Gratulálunk neki!!!


Siker!!!
Iskolánk tanulója, Keresztes Emőke (11.DE) Európa Bajnok lett!
December 2-3-án rendezték meg Törökbálinton az UWSKF Kempo Európa Bajnokságot. Több mint 600 versenyző vett részt a színvonalas versenyen, akik 2000 nevezést adtak le. Emőke küzdelmeimre vasárnap délután került sor. Két versenyszámban indult: No-gi földharcban és A-viadalban. Mindkettőben 1. helyezést ért el.
Gratulálunk neki!!!


Premio Embajada de España
November 11-én került sor a 'Premio Embajada de España en Hungría 2017' pályázat díjátadó ünnepségére Budapesten. Már korábban hírül adtuk, hogy gimnáziumunkból Radosnai Zita (11.DE) és Debreceni Patrik Tibor (12.E) került be a 12 díjazott tanuló közé. Nyereményüket a Spanyol Királyság Budapesti Nagykövetétől, José Ángel López Jorrin Úrtól vehették át a Nagykövet Úr rezidenciáján. A dísztasakokban a gyönyörű üvegbe gravírozott plaketten kívül a Budapesti Cervantes Intézet ajándéktárgyai, regények és egy 12.000.- forint értékű bón lapult, melyet a díjazottak egy budapesti baszk étteremben használhatnak fel. Patrik, az egyik fődíjas, ezen felül még egy ingyenes nyelvkurzuson is részt vehet majd Madridban. Az ünnepségre szüleik és a spanyol tagozat vezetője kísérték el őket.

Gratulálunk!


Bartók Béla Leánykar fellépése Komáromban
Október 28-29-én a felvidéki Komárnóban lépett fel iskolánk Bartók Béla Leánykara. Szombaton a város Szent András templomában énekeltek a lányok, majd vasárnap délelőtt a dunamocsi református templomban adott közel egy órás koncertet a kórus. Az utazást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


SIKER!!!
A Spanyol Oktatási Minisztérium honlapján megjelent a beszámolónk a 10. Ördögkatlan Fesztiválon végzett tevékenységeinkről. Önkéntes diákjaink közül néhányan (a 12.E osztályból) röviden összegezték ott szerzett tapasztalataikat és élményeiket.
- Publicaciones y materiales didácticos
- Boletín 15/2017 (14. p.)
- Boletín 11/2016 (14. p.)

     


SIKER!!!
A Budapesti Gazdasági Egyetem bázisiskolája lett gimnáziumunk.
2017. október 25-én Béres Andrásné igazgatónő és Bauer Cecília projektkoordinátor írta alá a négy évre szóló együttműködési nyilatkozatot az egyetem dísztermében.
A pályaorientációs pályázat keretében workshopokon, önismereti és személyiségfejlesztő képzéseken, nyári egyetemen vehetnek részt a tanulók, és mélyíthetik tudásukat a matematika, a természettudomány és az informatika területén.


Országos eTwinning Verseny 2017 - II. hely
A 11.DE osztály spanyolos csoportja október 12-én II. helyezést ért el az országos eTwinning versenyen "Lo confieso: ?No puedo vivir sin ti!" (Bevallom: nem tudok élni nélküled!) című spanyol nyelvű projektjével, melyben 26 másik európai iskolával dolgoztak együtt a múlt tanévben.
A csapat tagjai: Kása Lea, Kenyeres Réka, Kiss Nikolett, Mező Dia, Radosnai Zita, Szabó Zsolt, Szél Anett, Szemesi Petra, Tárnoky Kata, Tönköly Fanni.
Tanáruk: Őriné Simonovics Andrea


SIKER!!!
A Spanyol Királyság Budapesti Nagykövetsége pályázatot írt ki a két tanítási nyelvű tagozatok utolsó két évfolyamán tanuló diákjai részére, melyen a tanulmányi eredmény mellett az országos versenyeredményeket is figyelembe vették. Az ország 7 gimnáziumának több száz diákja pályázhatott és idén különösen erős mezőny gyűlt össze. Nagy örömünkre ma értesültünk róla, hogy mindkét pályázó diákunk bekerült a 12 díjazott tanuló közé és egyikük, Debreceni Patrik Tibor az egyik különdíjas lett. Patrik egy ingyenes, egyhetes nyelvi kurzuson vehet majd részt Spanyolországban. Gratulálunk Radosnai Zitának (11.DE) és Debreceni Patriknak (12.E)!

ACTA Premio Embajada 2017
convocatoria premio embajada españa 2017
lista escuelas


Középszintű érettségi kísérletek kémiából
- ahogy tanítjuk
- ahogy vizsgázunk


MEGSZÉPÜLT AZ ISKOLA!
2017. áprilisában iskolánk a Drogprevenciós Munkacsoport egyik pályázatának lett a partnerintézménye. Ennek köszönhetően a kilencedik és a tizedik évfolyamról tizenkét diákunk kortársképzésben vehetett részt. A munkacsoport munkatársainak célja, hogy ha egy iskolába "elvisznek" egy kortársképzést, akkor annak ott nyoma is maradjon. Így pályázatuk révén egy nagyon otthonos, hangulatos "diákbarát" közösségi teret alakítottak ki iskolánkban a porta feletti folyosórészen, illetve az aulában a középső ablak előtt. Diákjaink kulturált, esztétikus környezetben tölthetik majd a szüneteket, a lyukas óráikat. A közösségi terek június második felében készültek el Rákos Judit belsőépítész tervei alapján, melynek kivitelezője is ő volt. A munka oroszlánrészét természetesen a belsőépítész végezte, de a képzésben részt vett diákjaink is segítettek a 'nyugi sziget' megvalósításában. A közösségi terek átadására 2017. szeptember 1-jén az évnyitón kerül sor.